נקודות חן הן תופעה טבעית ונפוצה המופיעה על העור של רובנו. הן חלק בלתי נפרד מהמראה שלנו כבני אדם, ולפעמים נתפסות כסימן יופי ייחודי. בשנים האחרונות התגברה המודעות לחשיבות המעקב אחרי נקודות חן כחלק משמירה על בריאות העור – לפעמים נקודות חן יכולות להיות סימן אזהרה מקדים שאסור להתעלם ממנו. בואו נדבר על נקודות חן, על ההבדלים בין נקודות חן תמימות לכאלו שפחות, ועל עוד מידע חשוב שכדאי לכם להכיר.
מהן נקודות חן ומדוע הן מופיעות על העור?
נקודות חן נוצרות כשתאי מלנוציטים, האחראים על ייצור הפיגמנט מלנין בעור, מתקבצים יחד. הן יכולות להופיע בכל מקום בגוף ובכל שלב בחיים, מהלידה ועד לגילאים מאוחרים יותר. גורמים שונים משפיעים על היווצרות נקודות חן, כשהגורמים העיקריים הם גנטיקה וחשיפה ממושכת לשמש. אנשים בעלי עור בהיר נוטים לפתח יותר נקודות חן בהשוואה לאנשים בעלי עור כהה.
מבחינת המראה החיצוני, נקודות חן מגיעות במגוון צורות, גדלים וצבעים. הן יכולות להיות שטוחות או בולטות ממש כמו שומה בעור , חלקות או מחוספסות, ובצבעים שונים בקשת שבין חום בהיר לכהה מאוד, כמעט שחור. גודלן יכול לנוע מכמה מילימטרים בודדים ועד כמה סנטימטרים. חשוב לשים לב שנקודות חן רגילות ולא מזיקות הן בדרך כלל סימטריות, ובעלות צבע אחיד וגבולות ברורים.
חשיפה לקרינת UV מהשמש היא בעלת השפעה רבה על ההתפתחות של נקודות חן חדשות ובשינוי המראה של נקודות חן קיימות. אז גם אנחנו נחזור ונזכיר לכם שחשוב להגן על העור מפני השמש באמצעות שימוש בקרם הגנה, בכובע רחב שוליים ובבגדים מתאימים. ההגנה הזו חשובה במיוחד בקרב ילדים, שכן נקודות חן רבות מתפתחות בגיל צעיר (גם כאלו שאינן מזיקות).
האם נקודת החן שלי תמימה או מדאיגה?
אם נקודת החן שאתם מסתכלים עליה בזה הרגע היא בעלת מראה אחיד וסימטרי, רוב הסיכויים שמדובר בנקודת חן שהיא לא סיבה לדאגה. חשוב לעקוב אחר שינויים בנקודות חן כדי לגלות במהרה שינויים המצריכים ביקור אצל הרופא, והשיטה המקובלת לזיהוי שינויים מסוכנים היא שיטת ABCDE: א-סימטריה (Asymmetry), גבולות (Border), צבע (Color), קוטר (Diameter) והתפתחות (Evolution). כל שינוי באחד מהפרמטרים הללו מחייב בדיקה אצל רופא עור, וכדאי ללכת לבדיקה אם נקודת החן פתאום כואבת, מדממת או מגרדת. מומלץ לערוך בדיקת עור שגרתית אחת לשנה אצל רופא עור כדי לוודא שהכול בסדר ולעבור הסרת סרחי עור במידת הצורך, ולבצע בדיקה עצמית של נקודות החן מדי חודש.
קילוף או הסרה של נקודות חן
התהליך של הסרת נקודות חן הפך לפרוצדורה נפוצה בשנים האחרונות, מסיבות אסתטיות אבל גם מסיבות רפואיות. ההחלטה להסיר נקודת חן צריכה להתקבל רק לאחר התייעצות עם רופא עור מוסמך. הסרת נקודות חן יכולה להתבצע בכמה שיטות, כאשר הנפוצות ביותר הן כריתה כירורגית, צריבה בלייזר או צריבה חשמלית. הבחירה בשיטת ההסרה תלויה בגודל של נקודת החן, במקום שלה על הגוף ובמטרת ההסרה. לאחר ההסרה עלולה להישאר צלקת קטנה, ולכן יש לשקול היטב את הצורך בהסרה אל מול התוצאה הסופית. במקרים של הסרת נגע חשוד הוא יישלח למעבדה לבדיקה של התאים ולהמשך טיפול בהתאם לתוצאות.
יש אנשים ש"יחטאו" בקילוף עצמי של נקודות החן, בעיקר ילדים, אבל מומלץ מאוד לא לעשות את זה. הסרה כזאת של נקודת החן יכולה להשאיר צלקת על העור, ובמקרים חמורים יותר לגרום לדימום או לזיהום. חשוב להימנע מפעולה כזאת ולהסביר לילדים לפנות אליכם אם משהו מציק להם.
לסיכום
נקודות חן הן חלק טבעי ונפוץ בגוף האדם, המושפע מגורמים גנטיים וסביבתיים. רוב נקודות החן על הגוף הן לא סיכון בריאותי, אבל חשוב לעקוב אחר שינויים במראה ולהיבדק באופן סדיר אצל רופא עור.
המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.
קרדיט תמונה FREEPIK